Tatoeage en pigmentvlekken verwijderen met laser

Veel mensen laten zich op jonge leeftijd tatoeëren omdat het mode is of stoer lijkt. Het gebeurt wel vaker dat een tatoeage op een later niet meer in hun levensstijl past, of dat ze de tatoeage simpelweg niet meer mooi vinden.

Sinds een aantal jaren is het mogelijk tatoeages te verwijderen d.m.v. laserapparatuur, zonder dat er littekens overblijven.

Een tatoeage is een groepjeskleurstof in de huid. Ons lichaam kan deze hoeveelheid inkt niet opruimen en kapselt ze in. Voor het verwijderen van tatoeages gebruiken wij de laser. Hiermee schieten wij pulsen tot zo’n 2 millimeter in de huid waar de inktdeeltjes ingekapseld zitten. De laserpulsen worden omgezet in warmte en zorgen ervoor dat de kapsels open breken waardoor de inkt in deeltjes uiteen vallen. Deze worden vervolgens door ons eigen afweersysteem opgeruimd.

Het is ook mogelijk om een bestaande tatoeage te verlichten voor een “cover up”. De tatoeage kan dan in slechts enkele behandelingen zodanig vervaagd worden dat er daarna weer een nieuwe tatoeage over heen gezet kan worden in iedere gewenste kleur.

Nadat de tatoeage en alle inktresten verdwenen zijn, is het resultaat blijvend. Het is ook mogelijk om pigmentvlekken met de laser te behandelen.

Laser behandeling

Omdat het in de meeste gevallen om grote hoeveelheden inkt gaat (dit is vooral bij grotere oppervlakten het geval), zal het lichaam deze niet in één keer kunnen afbreken en zullen er dus meerdere behandelingen moeten plaatsvinden. Gemiddeld zijn er 6 tot 8 behandelingen voor donkere tatoeages nodig en 10 behandelingen voor lichtere tatoeages.

Tijd tussen de behandelingen is minimaal 8 weken.

De behandelingen zijn niet pijnloos.

Risico’s

Bij mensen die hun tatoeage lieten verwijderen zijn dit de meest voorkomende klachten:

vochtophoping in de huid, korstjes, tijdelijke roodheid en blaarvorming.

Ongeveer 30% had klachten als pijn, een brandend of jeukend gevoel. Na ongeveer 5 weken verdwenen deze klachten. Enkele kregen klachten van hoofdpijn, duizeligheid, braken of koorts. Ook deze klachten verdwenen binnen 5 weken.

Do’s en dont’s

Vermijd overdadig zongedrag ook zonnebank. Gebruik in de herstelperiode een goed zonproduct met een hoge factor (minstens 30-50).

Gebruik geen zelf-bruinende producten.

Drink voldoende water dit bevorderd het afvoeren van de afvalstoffen.

 

Je komt niet in aanmerking voor de behandelingen als je:

Zwanger bent

Borstvoeding geeft

Huidkanker, diabetes of Hemofilie heeft

Antibiotica gebruikt

Een koortslip hebt